torsdag den 28. april 2011

hjemmelavet koldskål + kammerbørger

Goddag goddag *bukker og nejer*.
I går tvang jeg Line på besøg, da jeg skulle låne hendes bagagevægt, og samtidig havde i sinde at interviewe hende. Jeg er en meget krævende værtinde. Et stykke tid forinden havde jeg planlagt at lave koldskål, da jeg var faldet over en ægge-løs opskrift hos den fine LaTascha, der endda også inkluderede hjemmelavede kammerjunkere. Sådanne huskede jeg kun svagt fra hjemkundskab i 7. klasse, hvorfor de også måtte afprøves. Skæbnen var, at Line selvsamme dag på Facebook pev over, at hun havde længtes efter koldskål i dagevis, hvis ikke ugevis. Jeg så mit snit til at fremstå som den perfekte veninde.

Det var min første æggeløse koldskål, og jeg må indrømme, at jeg var skeptisk. "Hvordan kan den blive cremet?", tænkte jeg. Samtidig var den manglende risiko for Salmonella nedslående. Men fra nu af vil jeg kun lave den æggeløs! Den skiller ikke, mens den står i køleskabet, og den smager mindst lige så dejligt. Jeg anvendte nogenlunde den opskrift, LaTascha havde bragt i sit indlæg.
Kammerjunkerne blev også tæt på perfekte. Problemet med dem fra Karen Volf er, at de opløses efter et splitsekund i koldskålen, og jeg vil have dem knasende, hvorfor jeg altid dumper dem en efter en i skålen og skovler dem i hovedet på rekordtid. Disse blev ikke bløde af at tilbringe lidt tid i den flydende masse, og så smagte de dejligt og måske knap så meget af kage, som dem man køber ofte gør. Derudover var de super hurtige at lave. Line og jeg pønsede på fremtidige junke-eksperimenter med grovere meltyper eller eksempelvis nødder. Ud over kammerjunkere tilsatte vi en skive Vienetta-is (!!!) og jordbær.
Nyd det!


Koldskål med vanille og citron
1/2 L kærnemælk
1/2 L tykmælk eller ymer
ca 2 spsk citronsaft
ca 2 spsk vanillesukker
ca 4 spsk sukker


Tykmælk eller ymer hældes i en skål og citronsaft, vanille og sukker røres i. Kærnemælken tilsættes under omrøring og koldskålen smages til.

Kammerjunkere med vanille
50 stk.

125 g hvedemel + lidt til æltning
1 tsk bagepulver
3 tsk vanille
40 g sukker
40 g smør
1 æg
1/4 dl mælk

Hvedemel, bagepulver, vanille og sukker sigtes sammen. Koldt smør smuldres i dejen og det hele samles med ægget og mælken.
Ælt dejen blank med lidt ekstra hvedemel og tril dejen til små kugler. Husk kuglerne hæver under bagning, så de skal ikke være for store. Tryk kuglerne let flade.
Bag kammerjunkerne i 8 minutter ved 200 grader, så de stadig er lyse. Halver kammerjunkerne og sæt dem i ovnen igen, ca 6 minutter til de er sprøde og lysebrune. Afkøl kammerjunkerne og opbevar dem i en kagedåse eller et glas med låg.

P.S. Der mangler kun 2 (TO!!) faste læsere før I udmærker jer til en give away!

onsdag den 27. april 2011

åndssvage energifordeling

Jeg er stødt på et "problem" i min hverdag.
I forbindelse med sommervejrets komme er jeg blevet helt vildt frisk først på dagen. Jeg kan ikke sove længere end til 8.30, og når jeg står op, har jeg så meget energi, at det kvarte kunne være nok. Jeg løber en tur (det går forresten fint med at følge løbeprogrammet), vasker tøj, gør rent, rydder op, planlægger London, der er simpelthen ikke det, jeg ikke får gjort. Men dét er selvfølgelig ikke problemet.
Problemet opstår sidst på eftermiddagen. Ved 16-tiden, hvor jeg ender med at sidde og stirre ud i luften og tænke: "Gid klokken var 21, så jeg kunne forsvare at gå i seng". Og sådan fortsætter aftenen ellers, dog med små energiopsving af og til.
Jeg ville jo ellers gerne kunne udnytte min aften til specialeskrivning disse dage, hvor jeg må indrømme, at jeg foretrækker at befinde mig ude i solen mens den er fremme. Men det er åbenbart for meget forlangt.
Nu vil jeg løbe en tur...

mandag den 25. april 2011

påskefrokost

Med stor succes afholdt jeg for første gang nogensinde påskefrokost for min søde lille familie. Jeg elsker at være værtinde, og selv om jeg altid ender med at blive utilfreds med et eller andet og stresse og blive sur på alt og alle, der prøver på at hjælpe (undskyld), ender gæsterne som regel med at være glade. Og meget mætte.


Ser det ikke herligt ud? Mad i lange baner, påskeservietter og små gule kyllinger...


... hvoraf den ene desværre valgte at flyve direkte ned i et glas med sodavand, som straks blev gult. Er I klar over, hvor meget gul farve sådanne kyllinger indeholder?


Der blev læst og foreskrevet om snaps. Jeg skulle selvfølgelig afprøve et par af de snapse, som Pernod Ricard Denmark havde valgt at sponsorere til min goodiebag til madbloggertræffet. Nu er jeg ikke just snapsekender, men jeg kan afsløre at Harald Jensen smager næsten ligesom Rød Aalborg, den med mynte smager af mundskyl og det føles yderst forkert at sluge den (dette var flere gæster enige i) og den med dild smager ikke så meget af dild, men til gengæld bliver dildlugten hængende i næsen efter man har lugtet til den. Jovist. Nordguld og den "gule" Jubilæumssnaps røg hurtigt ned i mændenes maver.
God påske!

lørdag den 23. april 2011

meld dig

Der mangler stadig 4 faste læsere, før jeg igangsætter min næste give away, så du kan lige så godt melde dig med det samme, hvis du alligevel følger med på bloggen fra tid til anden :)
Og lur mig, om præmien ikke kommer til at bestå af London-lækkerier...

fredag den 22. april 2011

londonplanlægning

For et stykke tid siden besluttede vi os for at lave en form for program for turen, så vi havde nogenlunde styr på, hvad vi skulle de forskellige dage. Ikke et time-for-time-program, men bare for at strukturere turen, så vi ikke skal bruge al vores tid i undergrundsbanen.
I den anledning opdagede vi, at vi faktisk ville se alt for mange forskellige ting, og måtte derfor gemme nogle til en anden gang/alternativer. Programmet ser således ud:

Dag 1:
Ankomst til London om aftenen. Kørsel til hotel og efterfølgende søvn.

Dag 2:
Natural History Museum
Fortnum & Mason, Big Ben, Westminster Abbey, Buckingham Palace, St James’s Park
Fortnum & Mason er en rigtig fornem the-butik (og alt muligt andet-butik), som min veninde har et hav af fine ting fra, og som jeg derfor er nødsaget til at besøge. Alle de turistede ting har vi blot planer om at beglo udefra og nyde en gåtur i forbindelse med, så vi kan sige, at vi har været der. Efter gåturen kan vi så slappe lidt af i St James's Park og håbe på at møde nogle rare egern.

Dag 3:
Oxford Street (Boots, Selfridge’s, John Lewis, Marks & Spencer, Waterstone’s, Whittard of Chelsea)
Hyde Park
Store shoppedag, uuh. Butikkerne er næsten tyvstjålet fra Lines Londonguide, som har været guld værd.

Dag 4:
Whitechapel
Mudchute City Farm
Daniel vil absolut se Whitechapel fordi han er sært historisk interesseret. Derudover fandt vi i min Kort og godt om London Mudchute City Farm, som kan give os et lille afbræk i storbylivet og lade os møde nogle Londonske gårddyr...

Dag 5:
Camden Markets
Endnu en anbefaling fra Line. Citat: "De har alt muligt sært tøj, det er lige dig, Bitten!"... Meget god salgstale. Om aftenen denne dag flyver vi hjem. På forhånd snøft.

Som I kan se er dagene ikke fuldstændig spækket med aktiviteter, og aftensplanerne er ej heller lagt. Jeg tænker at vi spiser lidt efter hvor vi befinder os i byen, omend der er et par spisesteder, vi skal have besøgt. Derudover vil vi også gerne indkorporere en tur i teateret en aften. Vores "alternativer", som vi kan tage hvis der bliver tid til overs, er i øvrigt Portobello Road Market og Museum of London.

tirsdag den 19. april 2011

brændende kærlighed til vegetaren

På et tidspunkt sad jeg og skulle digte en aftensmad ud af de ting, jeg havde på lager, fordi jeg ikke gad lette min røv over at handle. Disse ting inkluderede intet kød, men derimod en masse kartofler. På magisk vis faldt jeg over denne opskrift på en vegetarisk version af brændende kærlighed. Jeg vil faktisk sige, at den udgør et fint alternativ, men at jeg som kødæder til enhver tid vil foretrække det med masser af bacon. Laver man alligevel denne vegetariske version, skal man huske på at krydre "saucen" efter behov, da det gør den en del mere interessant.
Jeg kan desværre ikke huske præcis hvordan jeg forholdt mig til opskriften, ud over at jeg ikke ejede mørk balsamico og derfor prøvede mig frem med hvid i stedet, så I får bare den originale opskrift, som I kan lade jer inspirere af eller følge slavisk.
Velbekomme, vegetarer!


Brændende kærlighed til vegetaren
300 g kartofler
0,5 dl sødmælk
salt og peber
1 dl soltørrede tomater i olie
4 fed hvidløg
1 spsk olivenolie
Balsamico, mørk
0,5 dl vand

Kog kartoflerne møre uden salt og hæld vandet fra. Pisk dem mens du tilsætter varm mælk. Smag til.
Skær tomater og hvidløg i strimler. Opvarm olien, tilsæt tomater og hvidløg og lad det simre, hvorefter du tilsætter balsamico og vand. Lad simre i et kvarter.

mandag den 18. april 2011

london i vente

Der er noget, jeg slet ikke har fået omtalt nok her på min blog.
I fødselsdagsgave fik jeg noget, som jeg aldrig lagde et billede op af. Meningen var at bringe et indlæg om det kort efter, men det blev aldrig til noget. En af de fineste gaver var nemlig Politikens Kort og godt om London. Som nogen måske har opsnappet, rejser min kæreste og jeg til London nogle dage i næste måned. Allerede få dage efter min fødselsdag var bogen beklædt med små post-its ved de ting, jeg gerne ville opleve samt oplysninger om transport til og fra hotellet.



Jeg er så heldig at have et par veninder, der har besøgt London før, og en som endda har boet der, så jeg har fået al den hjælp jeg overhovedet kunne tænke mig, både omkring hotel, transport og inspiration til begivenheder. Da det skulle være så billigt som muligt bestilte vi hotel ved Wembley Stadium, det vil sige ikke specielt centralt, men med 2 Underground-linjer næsten lige til døren og kun 10 minutters transport fra det centrale London.
Jeg glæder mig virkelig som et lille barn, det er min første udenlandsrejse ud over min studietur i gymnasiet, og I skal nok få mere omkring turen, både før og efter!

søndag den 17. april 2011

kunsten at holde sig vågen

Jeg havde hyggeligt selskab i går, og kom derfor ikke alt for tidligt i seng. Siden jeg åbenbart har mistet evnen til at sove længe, er jeg ganske træt her til aften.
Jeg ville egentlig have skrevet speciale, men min hjerne er gået i dvale, og derfor holder jeg mig nu vågen ved hjælp af cappuccino, kokosmakroner og De Unge Mødre.
(Dette indlæg er sendt fra min telefon, så jeg håber at det fungerer)
Published with Blogger-droid v1.6.7

fredag den 15. april 2011

følg mig alle vegne

Jeg vil forsøge at få blogget jævnligt omkring mit speciale, og da jeg gerne vil holde studie og privatliv relativt adskilt (og ikke belemre jer faste læsere med for megen studiesnak), har jeg oprettet en separat blog til dette formål. Jeg har smidt et link hertil ude i højre side, som interesserede er yderst velkomne til at blive fast læser på.

Samtidig vil jeg gerne opfordre jer til at følge mig på Twitter, fordi jeg er så overdrevet sjov :) Til de dovne forekommer mine tweets også i højre side af bloggen, hvis man scroller lidt ned på siden.

torsdag den 14. april 2011

forhindringer

Noget, der gør det svært at følge den sunde linje, er når kæresten medbringer en gave indeholdende 2 kg Ritter Sport fra sin studietur i Berlin. Men aawww alligevel

onsdag den 13. april 2011

beauvaisbrød

Næh, det indeholder faktisk hverken ketchup eller babymad, og mysteriet om navnet er ej heller opklaret i Varm på brød og lun på boller, hvor jeg har opskriften fra. Men det smager skide godt! Godt nok halverede jeg opskriften, men glemte at halvere saltmængden, så det blev lige lovlig salt... Det kan ikke anbefales. Men et dejligt brød som jeg ser frem til at bage igen med den rette mængde salt, så det også kan bruges til morgenbordet.


Beauvaisbrød
2 stk

825 g hvedemel
120 g sigtemel
120 g rugmel
100 g surdej (har du ikke surdej, så tilsæt 10 g mere gær)
12 g gær
50 g sirup
7½ dl vand (1½ dl mindre vand, hvis du bruger en halv øl)
30 g salt
½ øl eller 3 spsk maltsirup eller 2 spsk malt

Surdej, gær, sirup, vand og salt røres sammen, og derefter blandes resten af ingredienserne i. Der æltes i ca 5 minutter enten med håndmikser eller med hænderne. Når dejen er æltet godt sammen, efterhæver den natten over enten i eller uden for køleskabet. Skal dejen bruges hurtigt, så lad den stå på køkkenbordet et par timer. Herefter hældes den ud på et meldrysset bord, 100-150 g dej tages fra til næste gang, der bages. Resten af dejen deles i to og formes til brød eller kommes i brødforme. Brødene efterhæver 1-2 timer, eller indtil de er hævet til dobbelt størrelse. Brødene drysses med mel og sættes i en 260 grader varm ovn. Brødene må gerne sættes på en pizzasten, hvis man har sådan en. Ellers kan man rutsje brødene over på en varm bageplade. Efter 10 minutter sættes temperaturen ned til 200 grader. Brødene bages endnu 20 minutter.
Tages ud af ovnen og afkøles på bagerist.
Velbekomme!

fokusgruppeinterview overstået

Puha, jeg kan næsten ikke løfte mine fingre hen over tasterne. Jeg har nemlig siddet og transskriberet 1½ times fokusgruppeinterview til mit speciale siden klokken 11 i formiddags, det er skræmmende, så lang tid sådan noget tager.
Jeg fik 3 fine blogpiger på besøg i går (der var desværre en, der måtte melde afbud på grund af sygdom), og det var både hyggeligt og virkelig informativt, så jeg er godt tilfreds. Det var mit første fokusgruppeinterview nogensinde, men det forløb helt uden problemer, og snakken kørte derudaf. Jeg fornemmer en masse guldkorn skjule sig i transskriptionen, men jeg behøver lige en pause fra det, før jeg tager ordentligt fat.
Som opdatering på mit sidste indlæg kan jeg fortælle, at jeg også har været ude at løbe i dag. Men at jeg selvfølgelig indtog kage i går aftes, hvilket dog var medregnet i mine planer. Planlagt kage feder nemlig ikke. Punktum.

mandag den 11. april 2011

sund!

Det sidste stykke tid har jeg følt mig som et fedt og inaktivt læs, der lever af kage. Virkeligheden ser selvfølgelig langt fra sådan ud, men det er følelsen, der betyder noget. Kage er godt, meget kage er sindssygt godt, men følelsen efter alt for mange dage med kage er tragisk. Det samme med slik og den slags. Det er egentlig ikke fordi jeg selv køber vildt meget sødt, men der byder sig altid en anledning, og så stopper man i hovedet.
Det skal være slut nu!
Jeg kunne aldrig finde på at forbyde mig selv slik og kage, da jeg ikke går ind for dødsstraf. Men jeg gider ikke føle mig usund og doven længere. Så nu skal der ske ændringer. I dag begyndte jeg eksempelvis at løbe igen, hvilket var lækkert, da der var vejr til 3/4-løbebukserne, så mine hvide, behårede stænger kunne se dagens lys.
Derudover har jeg i mit stille sind startet et lille eksperiment. Det er noget, jeg godt kan lide at gøre en gang imellem, at udfordre mig selv. Planen er, at jeg i en periode vil indtage så lidt unødig sukker som muligt. Unødig sukker som i eksempelvis slik og hvidt brød. Nogle afbræk kommer der til at ske (ja, der er altså nogle dage i min kalender, hvor der allerede er planlagt kage), men jeg vil have fokus derpå. Jeg kan allerede nu mærke, hvor hårdt det er... Jeg kan nærmest lugte al den chokolade, der befinder sig i mit køkken, og mærke hvordan min kontorstol stille og roligt ruller i den retning. Men jeg er standhaftig, og har købt nogle dyre knækbrød med ting i, som må lade livet i stedet.
Heldigvis behøver det ikke være kedeligt at være sund, især sommerens frugter hjælper.




Jeg holder jer opdateret!

torsdag den 7. april 2011

90 faste læsere :)

Jeg afholder totalt meget en give-away, når jeg når op på 100, så skynd dig at tilmelde dig!
(Plus at jeg også danser en lille glædesdans mens jeg overvejer, om jeg burde skrive noget mere spændende og velovervejet til ære for alle de forventningsfulde par øjne, der stirrer med bag andre skærme... Nå, de må jo kunne lide, hvad de læser. Ikke?).

mandag den 4. april 2011

den nemme udvej

Men heldigvis også den velsmagende. Den må man gerne tage, når man er træt efter en arbejdsdag og skal bruge sin aften på at skrive noget fornuftigt til sin vejleder.
Derfor blev aftensmaden pasta med tomatsauce og en skive brød til. Det var heldigvis en rigtig god tomatsauce, den økologiske med basilikum fra Helios, som jeg fik med i en af mine goodiebags. Jeg pressede et fed hvidløg ned i den, og det blev rigtig velsmagende, og så med lidt revet ost hen over - nu er min ånde til gengæld ikke for begyndere.


Nu vil jeg skrive videre på det spirende metodeafsnit til mit speciale, send motivation, tak...

lørdag den 2. april 2011

2011, sygdommens år

Jeg har været mere syg de første 3 måneder af 2011, end jeg kan huske at have været i løbet af noget andet år. Jeg plejer oftest kun at være syg et par gange om året. På trods af mit udtrykte ønske i tidligere blogindlæg blev det ikke kun til en forkølelse denne gang, jeg skulle selvfølgelig også tage et par dage i sengen med feber og sådan.
Jeg har været syg en uge i både januar, februar og marts. Det vil faktisk sige, at jeg har brugt en fjerdedel af mit år på at være syg! Jeg har illustreret det i nedenstående diagram, hvor det fremstår, så enhver kan se uretfærdigheden deri.


Er det ikke bare fælt? Tænk at jeg har brugt så stor en del af min tid på at bekæmpe infektioner i min stakkels krop. Men nu er jeg rask for denne gang (undtagen pudsen af næse og ømhed i bihuler ved denne aktivitet), og kan forhåbentlig atter blogge løs.
Jeg håber, at april bliver den første måned i dette år, hvor jeg ikke skal ligge i sengen!