torsdag den 22. oktober 2015

#psl - pumpkin spice latte

Jeg er, som rimelig mange andre i denne verden, stor fan af Starbucks' efterårsspecialitet, Pumpkin Spice Latte. Min pengepung er ikke. Og nogle gange er det altså bare pengepungen, der får lov at bestemme. Derfor tog jeg sagen i egen hånd og besluttede at lave min egen sirup, så jeg kvit og frit kunne nyde glæden ved PSL hjemme i sofaen.
Prisforskellen er til at tage og føle på. For mindre end prisen på en enkelt kop hos Starbucks kunne jeg købe ind til at lave sirup nok til hele efteråret, ja måske endda også vinteren - for den skønne sirup kan såmænd holde sig hele 3 måneder på køl! Og ja - den får virkelig den rigtige smag af efterår. En bonus er, at man selv kan dosere mængden af sirup (eller sukker i siruppen), så den ikke bliver så kvalmende sød, som den af og til kan være på Starbucks.

Jeg har brugt en amerikansk opskrift, så målene står i cups, som jeg sådan nogenlunde har oversat til deciliter. I siruppen skal bruges græskarpure, og hvis du ikke er så heldig at kunne finde det på dåse, har jeg også tilføjet en opskrift herpå.


Pumpkin Spice Latte sirup

1,5 cups (3,75 dl) vand
3/4 cup (1,8 dl) brun farin
1 cup (2,5 dl) sukker
2 tsk stødt kanel
½ tsk stødt ingefær
½ tsk stødt nellike
½ tsk stødt muskatnød
1/4 cup (0,6 dl) græskarpure (hjemmelavet eller fra dåse)
1,5 tsk vanilleekstrakt

Kom vand og begge sukkerarter i en gryde, og lad simre ved medium varme, til sukkeret er opløst. Skru ned for varmen og pisk kanel, ingefær, nellike, muskatnød og græskarpure i. Lad simre i 8 minutter, og rør af og til. Lad IKKE blandingen koge.
Fjern gryden fra varmen og hæld den gennem en sigte foret med et meget tyndt klæde (jeg brugte en stofble).
Lad siruppen køle ned til stuetemperatur, før du kommer vanilleekstrakten i. Opbevar den i en lufttæt beholder, fx et marmeladeglas. Holdbarheden er 1 måned ved stuetemperatur eller 3 måneder i køleskabet.

Når jeg laver en Pumpkin Spice Latte med min sirup, laver jeg bare en almindelig latte på min Nespresso og tilsætter sirup efter behov samt selvfølgelig flødeskum og krydderi på toppen.

Græskarpure

1 hokkaidogræskar
Lidt vand

Skær græskarret over, fjern indmaden og skær i kvarte. Læg græskardelene med skærefladen nedad i en bradepande med et par deciliter vand. Bag i ovnen ved 175 grader i en times tid, eller til kødet er mørt, når du stikker i det med en gaffel.
Lad græskarret nedkøle, til det er håndterbart, og skrab derefter kødet ud. Blend (eventuelt med lidt vand), til det bliver en lind pure.
Da du kun skal bruge meget lidt af pureen til ovenstående sirup, anbefaler jeg at fryse resten ned.
Ingen kommentarer:

Send en kommentar