søndag den 25. oktober 2015

vintertid min bare

Som de fleste andre mødre er jeg nok lidt skeptisk omkring dette skifte til vintertid, især fordi små børn ikke forstår glæden i at få doneret en ekstra time til søvn. Det gjorde Dexter ganske rigtigt heller ikke, så han kaldte allerede 5.30. Derefter var han dog stille lidt tid, men gravid som jeg er, skulle jeg selvfølgelig tisse helt vildt, og kunne ikke blunde videre. Så jeg gik ind og spurgte ham, om han ville med ind i min seng og sove lidt (han sover ALDRIG hos os - det kan han simpelthen ikke - så jeg vidste godt, hvordan det ville ende). Det takkede han ja til. Der var god plads, da faderen er til LAN og derfor ikke sov herhjemme.
Selvfølgelig blev der ikke lukket et øje, men det var super hyggeligt at have den lille puttegøj med inde i sengen, hvor vi lå og snakkede om alt muligt under min dyne. Ikke helt så godt som søvn, men bedre end ingenting. Også selv om det var ufattelig svært for ham at finde ro, fordi hans ben ikke lå ordentligt, jeg trak vejret ind i hans øre osv osv... Det er så hårdt at være 2 år!

Lige nu holder vi asocial morgen i sofaen, uden den mindste snert af dårlig samvittighed, Og jeg glæder mig over, at jeg har rester af kanelsnegle og et godt lager af kapsler til min Nespresso.
Især fordi der ikke er noget, der hedder middagslur længere.


torsdag den 22. oktober 2015

#psl - pumpkin spice latte

Jeg er, som rimelig mange andre i denne verden, stor fan af Starbucks' efterårsspecialitet, Pumpkin Spice Latte. Min pengepung er ikke. Og nogle gange er det altså bare pengepungen, der får lov at bestemme. Derfor tog jeg sagen i egen hånd og besluttede at lave min egen sirup, så jeg kvit og frit kunne nyde glæden ved PSL hjemme i sofaen.
Prisforskellen er til at tage og føle på. For mindre end prisen på en enkelt kop hos Starbucks kunne jeg købe ind til at lave sirup nok til hele efteråret, ja måske endda også vinteren - for den skønne sirup kan såmænd holde sig hele 3 måneder på køl! Og ja - den får virkelig den rigtige smag af efterår. En bonus er, at man selv kan dosere mængden af sirup (eller sukker i siruppen), så den ikke bliver så kvalmende sød, som den af og til kan være på Starbucks.

Jeg har brugt en amerikansk opskrift, så målene står i cups, som jeg sådan nogenlunde har oversat til deciliter. I siruppen skal bruges græskarpure, og hvis du ikke er så heldig at kunne finde det på dåse, har jeg også tilføjet en opskrift herpå.


Pumpkin Spice Latte sirup

1,5 cups (3,75 dl) vand
3/4 cup (1,8 dl) brun farin
1 cup (2,5 dl) sukker
2 tsk stødt kanel
½ tsk stødt ingefær
½ tsk stødt nellike
½ tsk stødt muskatnød
1/4 cup (0,6 dl) græskarpure (hjemmelavet eller fra dåse)
1,5 tsk vanilleekstrakt

Kom vand og begge sukkerarter i en gryde, og lad simre ved medium varme, til sukkeret er opløst. Skru ned for varmen og pisk kanel, ingefær, nellike, muskatnød og græskarpure i. Lad simre i 8 minutter, og rør af og til. Lad IKKE blandingen koge.
Fjern gryden fra varmen og hæld den gennem en sigte foret med et meget tyndt klæde (jeg brugte en stofble).
Lad siruppen køle ned til stuetemperatur, før du kommer vanilleekstrakten i. Opbevar den i en lufttæt beholder, fx et marmeladeglas. Holdbarheden er 1 måned ved stuetemperatur eller 3 måneder i køleskabet.

Når jeg laver en Pumpkin Spice Latte med min sirup, laver jeg bare en almindelig latte på min Nespresso og tilsætter sirup efter behov samt selvfølgelig flødeskum og krydderi på toppen.

Græskarpure

1 hokkaidogræskar
Lidt vand

Skær græskarret over, fjern indmaden og skær i kvarte. Læg græskardelene med skærefladen nedad i en bradepande med et par deciliter vand. Bag i ovnen ved 175 grader i en times tid, eller til kødet er mørt, når du stikker i det med en gaffel.
Lad græskarret nedkøle, til det er håndterbart, og skrab derefter kødet ud. Blend (eventuelt med lidt vand), til det bliver en lind pure.
Da du kun skal bruge meget lidt af pureen til ovenstående sirup, anbefaler jeg at fryse resten ned.




fredag den 9. oktober 2015

kreative kastanjedyr

Da jeg hentede Dexter fra vuggestue i går, havde jeg planlagt, at vi skulle lave kastanjedyr. Jeg bliver nemlig som et lille barn, når jeg spotter nyfaldne kastanjer, så jeg havde hamstret en stak på vej hjem om morgenen.
Da 2-årig og spids skruetrækker til at lave huller med ikke harmonerer særlig godt, blev det dog mest noget med, at jeg sad og samlede dyr mens han gav mig kastanjer og tændstikkere. Derfor tænkte jeg: "Det må kunne gøres sjovere, det her", og fandt min krea-kasse frem. Så fik dyrene nogle øjne, som han hjalp med at vælge, og vi limede nogle små sten på.
Jeg synes selv, at resultatet blev vældig yndigt. Vi fik lavet 2 heste, et pindsvin og en... kastanje med ting på.
Dexter kunne også godt lide aktiviteten, for han befalede, at vi skulle "hjem og lave dyr" efter vuggestue igen i dag. En efterårsaktivitet, der i høj grad kan anbefales, hvis du har et barn, der gider sidde og fumle med den slags.