onsdag den 5. marts 2014

når mødre bliver vanvittige

Først vil jeg slå fast, at dette indlæg ikke er til for at hænge nogen ud. Det er ikke for at sige, at nogle ting er bedre at bruge penge på end andre. Det er bare ja, refleksioner over, hvordan mødre kan opføre sig...

Og ja, det handler om bObles.
Skumgummidyr til vanvittige priser.
Det vildeste motoriklegetøj, som ingen børn i dag kan leve uden.

Det kom sig selvfølgelig af, at jeg selv gik i overvejelser, om sådan et skumdyr mon var noget for min lille Dexter. Jeg havde egentlig tænkt mig, at såfremt jeg fandt frem til, at han måtte eje sådan en børge, ville jeg smutte på Den Blå Avis og finde en brugt. For 900 (nihundrede!) kroner giver jeg edderbankeme ikke for et stykke legetøj. Altså mest fordi jeg ikke har pengene, ikke, for det er jo en god investering, såfremt barnet kan lide at lege med den, og den kan bruges i mange år. Og til mange forskellige ting.
Det var dog lige ind til, at jeg så priserne for de brugte dyr! De bliver jo nærmest ikke billigere af at blive brugt... Heller ikke selv om de har mærker og alt muligt. Måske er man heldig, at elefanten sniger sig ned på 700 kroner, men så skal der jo alligevel (oftest) betales fragt oveni. Yrk.

Så blev jeg medlem af en gruppe på Facebook, hvor bObles sælges brugt, som jeg fik anbefalet af en fra min mødregruppe. Og det var her, jeg for alvor fik mig én på opleveren.
Det er meningen - eller det var i hvert fald min hensigt med at melde mig ind - at man skal kunne spare nogle penge på skumherlighederne ved at købe dem brugt af andre skumentusiaster. Men det viser sig, at siden de er så voldsomt populære, er det slet ikke muligt. Der bliver måske sat en mindstepris på et par hundrede kroner, men lynhurtigt ryger buddene ind, og prisen stiger næsten til nypris. Det overrasker mig meget, at man hellere vil have en slidt figur og spare hundrede kroner, frem for at købe den fra ny. Jeg opgav i hvert fald hurtigt at finde mig en brugt bObles.

Det er et sjovt univers, det bObles... Jeg anede slet ikke, at der var så meget hype omkring det!
Jeg ved ikke, om det er et statussymbol, eller hvad det er, at have stuen fyldt med skumgummidyr? Jeg oplevede i hvert fald, at der var en mor, som søgte råd til, hvordan hun kunne få sit barn til at lege med de bObles, hun havde købt. Der synes jeg måske, at det tager overhånd... Men det er selvfølgelig heller ikke sjovt, hvis barnet hellere vil lege med papkasser og Fisher Price, end dyre mærkevarer, som kan udstilles i stuen.
Samtidig kan man tilsyneladende også blive stemplet, hvis man bruger alt for mange penge på bObles. Ja, det er åbenbart ikke nemt at være en "rigtig" mor!

Jeg er på een gang skræmt og fascineret over hypen. Og samtidig er jeg gået hen og blevet meget forelsket i fx den limegrønne krokodille og den gule kylling (hvorfor laver bObles dyrene i sådan nogle kedelige farvetemaer, når de kan laves i fede farver?!). Dexter kommer til at ønske sig bObles i fødselsdagsgave, og jeg tror, at han ønsker sig frøen.

Igen må jeg påpege, at det ikke er min hensigt at udstille bObles-ejere som hverken dårlige mødre eller mødre, der vil være bedre end andre! Hvis der skulle være nogen fra den pågældende Facebookgruppe, der læser med her, så vid dette: jeg er blot fascineret. Rolig nu.

9 kommentarer:

 1. Haha Bitten! V ønsker sig også en bobles i fødselsdagsgave - for hendes mor er også for nærig til at betale skyhøje priser for stribet skumgummi!!

  SvarSlet
 2. Jeg havde en veninde som solgte hendes elefant til 400 kr. det kunne jeg lige gå med til. Alt over det ville også have været for meget for mig. Men ja jeg synes det er lidt vildt at se hypen over noget skumgummi kan være så stor. Ikke desto mindre er jeg glad for vi har fået en til vores søn, han kan rigtig godt li at lege med den. Så det er bare at smække den på ønskesedlen og så kommer den nok en dag ;D krydser fingre!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja 400,- er til at overleve :) Omend stadig dyrt! Men hvis det kan bringe glæde i barnets sind, så er jeg også heeelt med på den. Og mange børn lader til at have rigtig fin (motorisk) glæde af skumherlighederne.

   Slet
 3. Jeg tror også mødre går fra forstanden, når det kommer til de stribede bæster desværre :( Jeg har oplevet netop samme scenarie, som du skriver om og har endda været medlem af selv samme gruppe men valgte til sidst, at melde mig ud igen, fordi der simpelthen var så dårlig stemning derinde og så fordi jeg slet ikke er villig til at bruge SÅ mange penge på brugt legetøj!
  Jeg tror der er gået præstige i at have de fine dyr, for fine synes jeg jo, at de er. Det er som om, at ALLE skal have dem og det er lidt underligt, hvis man ikke har dem i en eller anden form. Mindstemusen har lige fået nogle sanseplader til sin barnedåb i gave og de skal nok blive sjove for hende, men jeg har ikke rigtig behovet for at have dem til mine børn - jeg vil ærlig talt hellere ud et sted, hvor de kan hoppe på store sten, klatre i træer, løbe op og ned ad trapper og få den friske luft samtidig. Men jeg kan godt se fordelen i dem, hvis man ikke har de muligheder tilgængelig og pladsen til at opbevare dem også - det har vi ikke, så vi bruger naturen og legepladserne i byen :D

  SvarSlet
 4. Vi er indehavere af kyllingen her i huset, som junior fik i gave af en af sine fastre. Det er med skam i stemmen, at jeg må indrømme, at SÅ meget har vi altså ikke brugt den. Jeg kan for så vidt godt lide bObles, men jeg har det meget, meget svært med prisskiltet på dem!!

  Jeg synes til gengæld til, at folk tror at de sælger guld, når det skal sælges brugt. Jeg har ikke rigtigt kigget på bObles, men jeg kiggede en overgang efter newborn sættet til Stokke stolen og det var jo nærmest kun et par 1000 under nypris folk ville have! Der er dog også lidt dem som er i den anden grøft, og tilbyder fuldstændig tåbeligt lave priser for brugte ting. Lidt a la: ny pris 2000,-... jeg vil gerne give 25,- hvis du betaler portoen! Det synes jeg også er skammeligt. Så med alle brugte ting må det være om at finde det rigtigt niveau. Men jeg kan sagtens forstå, at du ikke gider at give næsten ny pris, når det jo under alle omstændigheder ER brugt!

  SvarSlet
 5. Pyha, godt mine børn er langt over bobles-alderen. Børn har en medfødt evne til at udvikle sig selv. Gid vi som forældre bare kunne nyde dette, istedet for at stresse dem med frygtelig masse legetøj. Og at mødre kunne lade være med at stresse sig selv, med at skull tilbyde sidste nye modefænomen. I er supergode mødre i forvejen.

  SvarSlet
 6. - det kan fædre, selv en læge, også blive ... For en del år tilbage var "Tickle Me Elmo" det helt store hit i USA. Min datter, som ingen børn havde, havde ønsket sig én til jul. Da hendes mand hentede det bestilte kræ i forretningen, blev han eskorteret af en sikkerhedsvagt ud til sin bil. Producenten kunne ikke følge med efterspørgslen, så der havde været kunder, der var blevet frastjålet én uden for forretningen! Da de havde en lille dreng på besøg, som blev meget syg en nat, måtte de på hospitalet med ham. For at have noget at trøste sig med havde han fået Elmo med. Sørme, om ikke lægen forsøgte at lokke den syge dreng til at sælge Elmo til ham. Han fik både læst og påskrevet af min datter.
  Elsebeth

  SvarSlet
 7. Åh åh så kom du ind i junglen. Den facebook gruppe du endte i er da også nok til at skræmme en hver. Det er hårde toner over hele linjen. Når det så er sagt er jeg bObles fan. Vi har en del, men jeg tror kun vi har 1 der rent faktisk er betalt fuld pris for, fordi vi fik den som gave. Jeg har heldigvis luret hvor tilbudene er til at finde, men det er for mig helt virkelighedsfjernt hvordan folk kæmper om skumdyr.

  SvarSlet
 8. Ha ha :D Vi har efterhånden en fin samling herhjemme, men har ikke købt dem selv - de er alle gaver, og mine drenge har stor glæde af dem. Nogle gange bygger de baner, nogle gange sidder de bare på dem og andre gange... tumler de på dem, ha ha ;)

  SvarSlet