onsdag den 7. december 2011

fedtebrød

Da både min kæreste og min mor er store fans af disse, er I nødt til at have opskriften.
Til småkagen vil jeg knytte en lille sørgelig fortælling, som min mor gav mig, da hun smagte dem:
Min morfar havde ønsket at smage denne småkage, og som den søde kvinde min mor nu en gang er, havde hun indkøbt fedtstof dertil, for snarest at bage dem til hendes fader. Desværre fik han dem aldrig smagt, da han gik hen og døde i mellemtiden. Fra da af blev min mor deprimeret, når hun så det indkøbte fedtstof i køleskabet.
Da min morfar døde, var jeg en ganske lille baby, så jeg husker ham desværre ikke just. Min mor har fortalt, at han generelt ikke kunne lide småbørn, men med fødslen af mig blev han omvendt og mente, at jeg var den sødeste baby, han nogensinde havde set. Hermed dedikerer jeg disse fedtebrød til min morfar!
Så vidt jeg kan forstå, er det en ret gammel form for julesmåkage, men for mig er den ny og frisk. Den lever godt op til sit navn med den store mængde smør, men kokos og citronskal gør den interessant. Jeg synes i hvert fald, at man skal prøve den. Ikke mindst for min morfars skyld.


Fedtebrød med glasur og krymmel
45 stk.

200 g hvedemel
½ tsk hjortetaksalt
revet citronskal fra ½ citron
200 g smør
100 g sukker
100 g kokosmel
Glasur
Krymmel efter eget valg

Bland hvedemel, hjortetaksalt og revet citronskal i en skål.
Smuldr smørret i dejen, tilsæt sukker og kokosmel og ælt dejen sammen.
Del dejen i 3, tril dem i lange stænger og læg dem på en bageplade. Tryk stængerne flade og bag dem i 12-14 minutter ved 175 grader.
Smør glasur på i et tyndt lag, så snart de er kommet ud af ovnen, og drys straks med krymmel. Skær dem hurtigt herefter i snitter og læg kagerne til afkøling på en bagerist, til de er helt afkølede og glasuren er tør.
Opbevar de kolde sprøde kager i en kagedåse.

3 kommentarer:

 1. Sikke en sød historie :) Jeg vil love dig (og morfar), at bage disse en dag ved lejlighed :) De lyder jo virkelig til, at være en småkage man ikke må misse ;)

  Opskriften er så meget gemt ;)

  SvarSlet
 2. Kan godt forstå, der er noget nostalgi over disse småkager for dig - tankevækkende historie.

  SvarSlet
 3. Den vil jeg prøve så - for din morfar og for min nysgerrigheds skyld!

  SvarSlet