lørdag den 7. januar 2012

grahamsbrød

Jeg er nødt til at sprede budskabet om et dejligt og ikke mindst virkelig nemt brød, der hurtigt er bikset sammen af få ingredienser. Jeg læste om det her hos Sabina i går, og allerede i dag var jeg nødt til at afprøve opskriften i mit eget køkken, da Daniel havde klaget over brødmangel.
Opskriften skuffede ikke, det var hurtigt lavet, dejen var meget samarbejdsvillig. Dog hævede det meget hurtigt, Sabina skriver at det skal hæve 2-3 timer, men mit var langt over brødformens kanter allerede efter en time. Måske jeg har brugt turbo-gær. Eller også var min brødform bare mindre. Husk i hvert fald lige at holde øje med brødet under hævningen.
Jeg har naturligvis allerede prøvesmagt (et par skiver...), og kvaliteten er overraskende god i forhold til, at det er så hurtigt at lave. Der skal ingenting til, og det overhaler allerede bagerens standardbrød med mange længder.


Grahamsbrød
25 g. gær
5 dl. lunken vand
2 tsk. salt
250 g. grahamsmel
ca. 500-600 g. hvedemel
Rør gæren ud i vandet.
Tilsæt salt og grahamsmel.
Tilsæt melet lidt af gangen og ælt dejen til, at den er fast og blød.
Kom den i en skål og lad den hæve lunt og tildækket ca. 30 min.
Herefter æltes dejen hurtigt igennem og kommes i en rugbrødsform med bagepapir.
Lad det efterhæve 2-3 timer, til brødet er hævet op over formens kant (hævetiden kan variere, så hold øje med dit brød).
Varm ovnen op til 250 grader. Sæt brødet i ovnen og skru så ned på 200 grader.
Bag det i ca. 30 min, til skorpen er sprød og brødet lyder hult.
Tag det ud af formen og lad det køle helt af på en rist.

4 kommentarer:

 1. Guf manner! Bitten? Hvis du mdbringer brødet, så giver jeg kaff' og tebirkes ;) Vi kunne snildt starte en bette brunch'biks ;)

  SvarSlet
 2. Smager det så af digestive kiks? Jeg bagte engang et brød med meget grahamsmel (måske en del mere end i dit) og jeg kunne slet ikke tænke på andet end digestive kiks når jeg spiste det.

  SvarSlet
 3. Kristine, det er sørme en aftale! ;)

  Stine, nu sidder jeg og smager på det, og der er absolut ingen lighed med Digestive. Ved ikke om det er godt eller dårligt? :P

  SvarSlet
 4. Hehe. Det er sikkert meget godt. Det var lidt distraherende ;)

  SvarSlet