fredag den 27. januar 2012

1984 - og andre bøger

Jeg har besluttet mig for, at 2012 skal være året, hvor jeg får læst en masse bøger! Gennem min studietid har jeg ofte haft intentionen, men sjældent tiden og overskuddet, på grund af den store mængde faglitteratur.
Derfor har jeg nu tilføjet bloggen en fane ved navn "Bøger læst i 2012", så I kan følge med i, hvor meget jeg får læst - og måske kan det også motivere mig lidt.

For første gang i mit liv har jeg i denne anledning fået læst George Orwells "1984". Det er jo efter sigende en klassiker, og siden jeg begyndte at snakke om at ville læse den, er jeg blevet opmuntret fra alle sider. Det endte med, at Daniel gav mig den i julegave, og nu er den endelig læst.
Jeg har faktisk lidt svært ved at finde ud af, hvad jeg syntes om den. Jeg vil ikke sige, at det er en af de bedste bøger, jeg nogensinde har læst. Jeg har tænkt over det, og jeg tror det hænger sammen med, at jeg hele vejen igennem havde en dårlig fornemmelse af hovedpersonen. Jeg kunne simpelthen ikke lide ham. Men det at få læseren til at afsky hovedpersonen hele vejen igennem er jo også en opnåelse i sig selv!
Selvfølgelig er jeg stor fan af hele konceptet omkring overvågning, Big Brother og det hele. Jeg er imponeret over, at Orwell har lagt så uendeligt mange tanker og detaljer i fortællingen, det er i højeste grad gennemført. Det er stensikkert en klassiker, og alle burde læse den - måske endda i undervisningssammenhænge, da jeg er overbevist om, at den emmer af skjulte budskaber og små analytiske guldkorn.

8 kommentarer:

 1. Jeg har lidt det samme mål for i år. Jeg fandt for nylig en liste med de 100 bedste romaner - stemt ind af brugerne, som jeg har tænkt at mig at tygge mig igennem. Altså, jeg når det jo nok ikke i år, men det er rart hele tiden at have ideer til den næste man skal i gang med.
  Det motiverer mig desuden også at jeg lige før jul købte en iPad, som jeg nu bruger til at læse på. Ved hjælp af e-bøger, kan jeg når som helst få fat på stort set lige den bog, jeg vil have. Åh, længe leve den digitale tidsalder!! :D
  1984 er forresten også på den liste - faktisk som nr. 2 ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det lyder spændende med en liste, er det noget, du vil dele? Kunne godt bruge lidt inspiration :)
   Jeg elsker bøger - som i sammensatte sider af papir - så en iPad ville ikke motivere mig. Men med henblik på tilgængeligheden er det selvfølgelig pænt smart.

   Slet
 2. Jeg blev ret skuffet over det der sted, hvor man skulle blive udsat for sin største frygt. Troede det var en slags halvmagisk computer, måske i stil med en bogart i Harry Potter, som bare vidste hvad man er bange for. Det var det så overhovedet ikke...

  SvarSlet
  Svar
  1. Haha, det må jeg indrømme, at jeg ikke tænkte nærmere over.

   Slet
 3. Svar-funktionen virker af en eller anden grund ikke for mig - men listen er i hvert fald her: http://www.thebest100lists.com/best100novels/
  Jeg kan egentlig også godt selv lide bøger, men som du siger er det helt sikkert lettilgængeligheden, der gør det. Og så at jeg nok er lidt af en Apple/teknik-nørd :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg skal bestemt heller ikke udelukke, at jeg på et tidspunkt (når jeg bliver rig) falder for den lette tilgængelighed at tekster.
   Tak for listen! Den ser meget inspirerende ud.

   Slet
 4. Det er helt klart en af de bedste bøger, jeg har læst. Der er absolut ingen feel-good-følelse i den bog, men hvor har jeg dog tit grublet over handlingen og hele bogens setting. Enig i det med analysen - og dog. Der er i hvert fald et par af de lærere, jeg har haft gennem tiden, som jeg helst ikke ville have analyseret bogen sammen med - min engelsklærer i gymnasiet havde for eksempel en tendens til at se seksuelle referencer over alt ;-)

  SvarSlet
 5. George Orwells "1984" er absolut en bog, der skal læses.

  SvarSlet