torsdag den 5. april 2012

the hunger games - film vs bog

Selv om der ikke var nogle graverende mangler i filmen i forhold til bogen, er der stadig visse elementer eller episoder, som jeg gerne vil have lov at omtale.

Du skal naturligvis ikke læse dette indlæg, hvis du ikke vil vide, hvad der sker i bogen og/eller filmen!


Avox-pigen

Da jeg læste bogen fandt jeg, at en af de mest spændende tematikker var hele Avox-tingen. Jeg havde glædet mig til, at Katniss skulle se den rødhårede pige i skoven, men på underlig vis udeblev denne, og den introducerende scene med hovercraften over skoven virkede ret ligegyldig. Jeg har imidlertid fuld forståelse for denne udeladelse af tidsmæssige årsager (selv om de for min skyld godt kunne have lavet filmen længere).

Katniss’ og Peetas forhold

Det er jo sådan, at det i bogen er ret uvist, om Peeta erklærer sin kærlighed for Katniss i sit interview for showets skyld eller ej. Det samme gælder Katniss’ kærlige adfærd over for Peeta under The Games. I filmen synes jeg imidlertid ikke, at denne undren vækkes så meget, som den efter min mening burde - det virker nærmere bare som om, at de er forelskede.

Gales rolle

Lad mig sige det, som det er: Gales tilstedeværelse i filmen giver ingen mening! Jeg tror virkelig der sidder nogen derude, som ikke har læst bogen, og tænker, at han kun er med for at hinte et trekantsdrama ala Twilight. Det eneste, man ser til ham, er scenerne inden The Games og ligegyldige klip med ham, når han står og surmuler over, at Katniss er sammen med Peeta. Desuden synes jeg filmen antydede, at han og Katniss havde været kærester, hvilket jo langt fra er tilfældet i bogen.

Cinnas udseende

En af mine klare favoritpersoner fra fortællingen er uden tvivl Cinna! Han er ligesom det eneste venlige, Katniss møder på hendes vej mod The Games, og det er lidt umuligt ikke at elske ham. Imidlertid havde jeg gennem bogen forestillet mig en kridhvid designer-bøsse af den bedste slags, så det var noget af en overraskelse, da han blev spillet af Lenny Kravitz. For mig gjorde det ingen forskel overhovedet, da min hjerne lidt efter var blevet indstillet på det, og han var helt perfekt til rollen. Men det får mig til at tænke på alle de sindssyge mennesker, der er gået fuldstændig amok rundt i verden, fordi Rue er mørk i filmen! Det er især overraskende, fordi hun rent faktisk er beskrevet som mørkhudet og sorthåret i filmen (hvorimod Cinnas hudfarve ikke er beskrevet). Læs nogle af de ulækre tweets her og bliv forarget (men pas på dit blodtryk).

Kommentarsporet fra The Gamemakers

Efter bogen havde jeg ventet spændt på at finde ud af, hvordan de ville greje de mange episoder, hvor hovedhandlingen foregår inde i Katniss' hoved. Ville de mon lave en voice over med hendes tanker ind over handlingen? Nu er det primært i de lange strækninger, hvor Katniss er alene i skoven, at hendes tanker dominerer, og dem var der ikke så mange af i filmen (så ville den godt nok have været lang). I de situationer, hvor hendes tanker normalt ville have forklaret os tingene, eksempelvis med hvepsereden, havde de i stedet valgt at klippe til Gamemaker-kommentarer, hvilket jeg holdt meget af. Det var en formidabel måde at komme uden om det problem på - og gav Caesar mere tid på skærmen, han var jo umådelig skæg!
 
Derudover var der selvfølgelig et hav af andre små forskelle, som i bund og grund ikke gjorde nogen egentlig forskel ud over at gøre handlen mere film-venlig (eksempelvis erhvervningen af Katniss’ Mockingjay-pin, hvor de udelader at bringe Madge ind i historien). Derudover synes jeg, at filmen ligger langt mere op til en 2’er, end bogen egentlig gjorde, hvilket er vældig godt tænkt.
Til jer, der er interesseret i flere både betydningsfulde og ubetydelige forskelle film og bog imellem, har jeg fundet en fin liste lige her.

10 kommentarer:

 1. Jeg har set filmen, men ikke læst bogen. Jeg var ikke i tvivl om at Peetas følelser for Katniss var ægte, men jeg tvivlede faktisk lidt på Katniss' følelser for ham... de virkede ikke så overbevisende.

  Og så fangede jeg godt, at der var et eller andet (ikke kæresteri, mere bare følelser) mellem Katniss og Gale fra starten af... sådan er mønsteret jo i det fleste Hollywood-film :) jeg synes ikke det virkede malplaceret, mere lidt mere spændende, fordi man jo så blev mere interesseret i om Katniss tilnærmelser over for Peeta bare var spil for galleriet!

  SvarSlet
  Svar
  1. Godt at høre, at ikke alle finder Gale så malplaceret, som jeg gjorde :)
   Mht. følelserne mellem Katniss og Peeta er det bare langt mere spændende og uvist i bogen, synes jeg. Der kører de meget mere på det - der er Katniss (og læseren) meget i tvivl om Peetas følelser, især lige inden The Games. Og som du selv siger, virkede de meget indlysende i filmen.

   Slet
 2. Meget god betragtning med Gale - jeg synes ikke, at Katniss' overvejelser kom lige så godt til udtryk som i bogen (hvilket jo også er noget nær umuligt, da film ikke kan fange tanker lige så godt).

  Jeg er en af dem, der blev overrasket over valget af Rue, for jeg havde det indtryk, at hun mindede meget mere om Primrose både i væremåde og udseende. Den valgte Rue er dog ret bedårende, men jeg syntes ikke, jeg fik et så tydeligt indtryk af hendes personlighed i filmen - desværre.

  Men altså - overordnet set en film, der var ret tro mod bogen. Jeg savnede dog mere nerve og dysterhed - det var stadig lidt for pænt og Hollywoodsk.

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh Piskemusen, jeg vidste slet ikke du havde læst bogen og set filmen :)
   Det er også fair at blive overrasket over Rue, men helt ærligt - hun blev jo ikke beskrevet som hvid i bogen, så man behøver ikke blive racistisk omkring det (som dem bag linket). Og ja, hun var super sød! På trods af, at hun ikke var så vigtig i filmen som bogen, holdt det mig dog ikke tilbage for at få et sammenbrud...
   Den kunne sagtens være mere mørk og dyster, men du skal tænke på, at den skal tiltrække samme publikum som Twilight - og de vil gerne have pænhed og glitrende personer jo ;) Men tænkte også meget over det, især fordi K & P overhovedet ikke så udsultede ud, og K's færden i skoven indledningsvis blev vist som ret munter og eventyrfyld.
   / roman færdig.

   Slet
  2. Piskemusen!?
   ... oh well, det er bedre end Piske-børge :-D

   Jeg så i øvrigt Twilight 4 del 1 i går - den klart ringeste af filmene indtil nu, men nu er bogen også den dårligste i serien, så det er måske ikke så overraskende. Er glad for at jeg ventede med at se den, indtil den kom som lejefilm, for den var helt sikkert ikke en biotur værd...

   Slet
  3. Jamen dit "navn" er bare så godt at bygge videre på!
   Twilight 4,1 er FRYGTELIG. Jeg fortryder, at jeg har brugt tid på at se den - og hvad der er værre er, at jeg ligesom er nødt til at se 4,2 også, for man kan jo ikke bare stoppe her. Men ikke om jeg nogensinde vil bruge penge på det.

   Slet
  4. Jeg spenderede hele 9 kr på at se den - Cdon.dk har tilbud denne weekend på en række film, der kan lejes on demand til 9 kr. stykket.

   Slet
 3. Åh jeg glæder mig til at se filmen nu (måske skulle man gøre det i aften - hmm)

  Jeg havde forestillet mig Rue som en lille hvid pige, men det giver da faktisk mere mening, at hun er mørk, når hun er så god til at gemme sig i træerne.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, gør det i aften! :D
   Jamen jeg mangler fuldstændig forståelse for, at man kan forestille sig hende som hvid, når der for pokker står i bogen at hun er mørkhudet :P Men mht. træerne har du ret, det havde jeg ikke tænkt over.

   Slet
  2. Jeg havde slet overhovedet ikke lagt mærke til, at der stod noget om hendes hudfarve. Tror det er beskrivelsen af hendes ansigt i træet der gjorde, at jeg tænkte hun var hvid. Fordi man kommer til at tænke på en lille, tynd og bleg pige.

   Jeg synes heller ikke at Gale er malplaceret, men det virker helt skørt at Gale og Katniss skal til at have den slags følelser for hinanden. Som om piger og drenge ikke kan være venner, uden at den slags sker.

   Slet