lørdag den 12. maj 2012

semi-dried tomater

For nogle uger siden var jeg til fødselsdag hos en skøn veninde, som i dagens anledning havde valgt at traktere os med tapas. Det bedste ved anretningen (hvis man nu blev tvunget til at vælge, for det meste var virkelig lækkert) var hendes hjemmelavede semi-dried tomater. Ja, det hedder åbenbart bare "semi-dried tomater" og ikke "semi dried tomatoes" eller "halvtørre tomater" - sidstnævnte lyder i øvrigt også lidet flatterende.
Men men men, de var virkelig gode, og jeg var nødt til omgående at kræve opskriften, eller nok nærmere fremgangsmåden. Og den skal I naturligvis også have glæde af, selv om det ikke er nogen raketvidenskab at fremstille sådan en omgang. Det tager tid, men man skal ikke selv gøre meget.


Semi-dried tomater
Et større glas/to små marmeladeglas

Du skal bruge en bakke cherrytomater.
Tomaterne skæres i halve, eventuelt kvarte, og lægges med skind-siden nedad på en bageplade beklædt med bagepapir, så tomat-snasket ikke løber ud. Du kan vælge at drysse med salt, oregano, basilikum eller hvad der nu falder i din smag.
Herefter er det egentlig bare at lade tomaterne tørre i ovnen ved 80 grader (ikke-varmluft) i 5-6 timer - eller til du kan se, at de er ved at være indtørrede. De skal være godt krøllede. De må endelig ikke få mere varme end nødvendigt, da det er meningen de skal tørre, og ikke bage.
Når tomaterne er færdige og nedkølet, hælder du neutral olie (jeg brugte raps) i dit/dine glas - 1 dl til et stort glas - og eventuelt balsamicoeddike efter smag (cirka 3-4 spsk til et stort glas). Du tilsætter også lige et fed hvidløg skåret i skiver. Derefter lægger du forsigtigt tomaterne i glasset og fylder op med neutral olie, så de er helt dækket. Vend glasset forsigtigt rundt en gang, så marinaden bliver blandet. Herefter burde de kunne holde sig 2 uger.
Marinaden kan varieres efter ønske, eksempelvis tilsatte jeg i glasset på billedet chiliolie og chiliflager.

Hvis du har tænkt dig at bruge tomaterne med det samme, kan du nøjes med at pensle dem med marinaden, inden du kommer dem i ovnen. Lækkert lækkert.

2 kommentarer:

 1. Tak for opskriften - må straks igang :-)
  Uhhhmmm kan næsten ikke vente

  KH
  Rikke

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tror også, at jeg snarest muligt er nødt til at lave nogle til mig selv :) Eventuelt til en god salat. Mmm.

   Slet