søndag den 8. august 2010

store bagedag vol. 1

Mja, jeg ved godt, at den "rigtige" Store Bagedag ligger i oktober engang (jeg glæder mig allerede, en undskyldning for at bage amok!), men jeg har holdt en af mine personlige bagedage i dag. Faktisk ikke helt så personlig, for det udsprang lidt af en snak med min mor i går, hvor hun gav mig nogle penge til indkøb af spændende og sunde ting at bage med, og jeg til gengæld lovede at bringe hende noget sundt brød. Det er nemlig sådan, at jeg forleden forærede min kære mor et abonnement til madlog.dk, som hun er blevet helt bidt af, og derfor er i gang med en masse nye sundhedstiltag. Jeg er ganske stolt af hende!

Men jeg bagte som sagt i dag. Jeg lagde ud med nogle rugbrødsboller, som jeg fandt inde hos den kære MissMuffin, som oprindeligt stammer fra Lene Hansson.
Jeg smagte en, da de var kølet lidt af, og de er altså dejlige! Bløde og velsmagende.


Rugbrødsboller
(10-12 stk)

4 dl lunkent vand
25 g gær
1 spsk olivenolie
1/4 tsk rørsukker
1/4 tsk groft salt
200 g groft durrummel (jeg brugte dog bare almindeligt durum, fordi jeg havde det stående)
300 g rugmel
50 g hvedemel

Hæld vand og olie i en skål. Tilsæt sukker, salt og gær og rør det godt ud. Tilsæt melet og ælt dejen godt.
Lad dejen hæve tildækket 1½ time.
Form dejen til en tyk pølse, skær den i skiver og form til flade boller. Bages i en forvarmet ovn ved 175 gr. i 10-15 min.

I går faldt jeg endnu engang over opskriften på gulerodsbrud, som jeg flere gange har set inde hos Line, og som skulle være åh så fantastisk. Det kan jeg nu skrive under på! Sjældent har jeg smagt noget så velsmagende, blødt og luftigt. En skam de ikke er specielt sunde, for dem kunne jeg hurtigt blive afhængig af. Mmm. Fremstillingsprocessen er lidt omfattende, men det bør man ikke lade sig afskrække af, for resultatet er som en bid af himlen. Med gulerod og solsikkekerner. Og så bliver de også så flotte, at man nærmest forelsker sig i dem.


Gulerodsbrud
(Ca. 16 stk)

5 dl. lunken vand
50g. gær
1000-1100g. hvedemel (siger den originale opskrift, men min dej kunne slet ikke indeholde så meget)
75g. sukker (50 g er mere end nok, med mindre man vil have dem virkelig søde)
15 g. havsalt
75 g. blødt smør
2 æg, letpiskede
150 g. solsikkekerner
4 gulerødder, skræller og groftrevet.

Den lunkne vand hældes i en skål og gæren udrøres heri. Rør mel, sukker og salt i. Ælt herefter det bløde smør i. Æltes rigtig godt igennem til dejen er smidig.
Lad hæve på et meldrysset bord med rent klæde over i ca. 1 time.
Lav en stor fordybning i dejen og fyld det med de letpiskede æg, revet gulerod og solsikkekerner. Fold siderne af dejen ind over "fyldet" og skær klumpen i småstykker. Fortsæt med at hakke dejen, mens du samler æg/gulerod/solsikkekerner ind i den. Når dejen er godt og grundigt hakket, deles den i cirka 16 klumper, der løftes over på en bageplade m. bagepapir på. Brug herefter et godt stykke tid på at vaske hænder og køkkenbord ;)
Lad hæve på pladerne i 1 time og bages ved 220 grader i 12-15 min. til de har fået farve og er gennembagte.

Det sidste projekt for denne dag var med speltmel, faktisk fuldkornsspeltmel. Det var ikke dagens mest vellykkede projekt... Men det kan da spises. Resultatet skulle være knækbrød, men de blev ikke helt så sprøde, fordi dejen ikke var mulig at rulle helt tyndt ud. Men de smager såmænd fint. Jeg lavede en plade almindelige og en plade drysset med birkes og groft salt.


Speltknækbrød med sesam
(Cirka 24 stk)

¼ liter mælk
10 g gær
2 spsk sesamfrø
¾ tsk groft salt
250 g fuldkornsspeltmel (ca. 4 dl)
75 g hvedemel (ca. 1¼ dl)

Lun mælken til den er lillefingervarm. Kom mælken i en skål og opløs gæren heri. Tilsæt sesamfrø, salt og de 2 slags mel (hold lidt hvedemel tilbage). Slå dejen godt sammen med en grydeske. Lad dejen hæve tildækket med fx et låg i ca. ½ time.

Sæt en bageplade til opvarmning i ovnen. Tag dejen ud på et meldrysset bord og ælt den godt igennem. Del dejen i 2 portioner og rul hver portion ud til en firkant (ca. 30 x 40 cm) - sørg for godt med mel på bordet. Skær dejen ud i 24 felter (a ca. 10 x 10 cm). Læg stykkerne på plader med bagepapir og prik knækbrødsstykkerne med en gaffel. Træk bagepapiret over på den varme plade og bag knækbrødet - en plade af gangen - øverst i ovnen. Bag ca. 5 min. på den ene side, vend knækbrødet og bag det færdigt.
Bages i ca. 8 min. ved 225°.
Opskrift fra Arla/Karolines Køkken

2 kommentarer:

  1. Gid jeg var så god en bager som dig!

    SvarSlet
  2. Handler det ikke bare om, at du ikke har en ordentlig ovn? :P
    For ellers er det jo bare at følge opskrifterne, hehe.
    (Men tak alligevel, altså :)

    SvarSlet