onsdag den 10. august 2011

store, luftige chokoladeboller

Denne opskrift er fundet hos den kære Carina, og jeg sætter virkelig pris på den! Hvis du bor i Aalborg, kender du forhåbentlig til de lækre chokoladeboller fra Slotsbageren (ellers mangler du seriøst noget i din opdragelse), som får alle andre chokoladeboller til at blegne. Men disse boller blegner næsten ikke! Du skulle virkelig tage at prøve dem. Mmm. Opskriften gav mig 12 store boller, men du kan sagtens lave endnu flere, hvis du vil have dem mindre.


Luftige chokoladeboller
12 stk, store
  • 50 g gær
    2 dl mælk
    100 g smør
    2 æg
    50 g sukker
    En smule salt (ca. ½ tsk)
    Ca. 500 g mel (ind til dejen bliver til at arbejde med)
    100 g hakket chokolade (eller mere, efter smag)
    Evt. 1/2 tsk kardemomme
    1 æg til pensling
Smuldr gæren i en skål.
Smelt smørret og kom mælken i, så væsken er lillefingervarm. Rør væsken godt ud i gæren.
Tilsæt herefter sukker, salt og æg, mens der røres godt rundt.
Rør lidt mel i ad gangen sammen med den hakkede chokolade, og tilsæt evt. kardemomme.
Ælt dejen, og lad den hæve et lunt sted i ca. 30 min. (evt. længere tid, da det afhænger af temperaturen på melet og gær-blandingen) til dejen har dobbelt størrelse, sådan at den giver efter, når man trykker den let i toppen.
Form dejen til boller, og sæt dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Lad dem efterhæve i ca. 40 min.
Pensl dem med æg, og bag dem i en 190 grader varm ovn i ca. 11-12 min.

40 kommentarer:

  1. Nøøøøj!!! Hvor lækkert :) Får lyst til at bage nu.

    SvarSlet
  2. Nu bor jeg ikke i Aalborg, men nøøøj, hvor ser de gode ud :D Mon de måske skal være mit første projekt i min nye ovn?
    Tak for opskriften / Heidi Clara

    SvarSlet
  3. Stina, kom i gang! Du vil ikke fortryde det :)

    Heidi, de er rigtig gode. Jeg kan sagtens anbefale dem som et nyt-ovn-projekt (og så håber jeg ikke, at de mislykkes fordi den nye ovn er meget anderledes end den gamle, eller lignende. I så fald beklager jeg ;).

    SvarSlet
  4. Jeg må have købt lidt ind, inden manden kommer hjem :o) Og tro mig, hvis de mislykkedes, er det ihvertfald ikke pga. den nye ovn, det eneste der kan ske er, at den er for effektiv -g-

    SvarSlet
  5. Mums hvor ser de gode ud - de må helt klart prøves af en dag :D

    SvarSlet
  6. Hvis de bare er halvt så gode som dem fra Slotsbageren, så er det da forsøget værd :)

    SvarSlet
  7. Mums! Havde jo helt glemt Slotsbageren men nu var du jo lige så sød at minde mig om at den stadig eksisterer ;))
    De skal helt klart prøves her i weekenden! :)

    SvarSlet
  8. Se, nu har jeg lige bagt nogle skønne grove squash boller i dag. Men næste gang skal jeg helt sikkert kaste mig ud i chokoladebollerne, for herhjemme er Slotsbagerens choko-boller et kæmpe hit!
    Skal bare lige have min røremaskine (aka. min højre overarm!) på toppen igen, for den blev godt nok lidt medtaget i dag :(

    SvarSlet
  9. Dem skal jeg lave en dag!! Nomnomnom

    SvarSlet
  10. Er glad for at du kan lide dem, for ja de smager helt fantastiske :D

    SvarSlet
  11. Hey Bitten, ja så hæver vi.. eller dejen gør -s- er det 190 grader i alm. ovn eller varmluft? :o)

    SvarSlet
  12. Heidi, det er 190 grader ganske almindelig ovn :) Håber de bliver fantastiske!

    SvarSlet
  13. Super :D Selvfølgelig gør de det, det er jo en kanon opskrift (det ser ihvertfald lovende ud :D

    SvarSlet
  14. Og jeg takker, det er simpelthen en dejlig opskrift :o) De blev lige så gode, som forventningerne var sat til :o)

    SvarSlet
  15. Nuuj, de ser gode ud!
    Tror da nok li, at de skal bages i weekenden..

    SvarSlet
  16. ÅRH!

    De bliver fluks bagt i aften.. Kan allerede smage dem.. mmm, chokoladeboller (Homer-savlelyde...)

    SvarSlet
  17. Hold nu op, hvor ser de lækre ud, Bitten. Dem kaster jeg mig klart over :-)

    Mange hilsner
    Birthe

    SvarSlet
  18. suk! blev der sagt!! fik jeg sagt et Pixi savner dig ;)

    SvarSlet
  19. Hej Bitten,

    uh - altså hvis de er bar halvt så gode som Slotsbageren... må prøves SNAREST :o)

    knus
    Camilla

    SvarSlet
  20. Uha der var ikke langt fra tanke (savl) til handling ;) DE SMAGER FANTASTISK!!!!!!!!

    SvarSlet
  21. Hvor er det godt, at de sådan kan bringe glæde rundt omkring :D

    SvarSlet
  22. Uhmenumenum! Hvis jeg ikke havde taget for meget på, ville jeg heeelt klart!

    SvarSlet
  23. De er simpelt hen så lækre, er nu i gang med at bage dem for 3 gang på 2 uger, og synes simpelt hen de bliver så lækre :-)

    SvarSlet
  24. Er de fryse egnet ?

    SvarSlet
  25. Jeg har ikke erfaringer med det, men jeg vil tro, at de sagtens kan fryses :) Såfremt du prøver det, må du meget gerne melde tilbage.

    SvarSlet
  26. Hej bitten :)
    Har lige fulgt din opskrift og de smager rigtig godt ud over jeg måske har brugt en chokolade der måske var lidt for mørk, så ville bare høre hvilken slags du plejer at bruge ?

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg brugte vist bare en "almindelig" billig mørk chokolade, ved ikke lige hvor mange procent den er på. Men man kan helt sikkert bruge hvad man har lyst til, alt efter hvilken smag man går efter :)

      Slet
  27. skide god opskrift! har lavet dem et par gange nu, og er altså ikke en ørn til at bage men denne opskrift bliver t hit hver gang. så den kan varmt anbefales!
    og tak for opskriften :-)

    SvarSlet
  28. Super lækre boller. De kan sagtens fryses, men efter en tur i fryseren er de bedst når de lige bliver varmet på en brødrister.

    SvarSlet
    Svar
    1. Super godt at du deler dine fryse-erfaringer.

      Slet
  29. De er SÅ gode! Bager dem jævnligt, og de er skyld i min kommende overvægt!! ;-)

    SvarSlet
  30. Bagte dem med det samme, da jeg så den her lækre opskrift! Og de blev et hit!!

    Har selv smidt opskriften ind på min blog og linket til din fine side :)

    https://foodinmybelle.wordpress.com/

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er godt at høre :) Og tak for, at du er med til at udbrede budskabet om disse lækre boller.

      Slet
  31. Er netop i gang med at bage bollerne - glæder mig til at smage dem! :)

    SvarSlet
  32. Har lige bagt dem!:D de er super gode!:D jeg puttede også lidt mazipan i, ej de er super gode!:D

    SvarSlet
  33. Jeg må tilslutte mig, fantastisk gode :)

    SvarSlet
  34. Mums, tror jeg vil igang for anden gang :) vil dog mene de skal have lige et par minutter mere i ovnen :) men mine bliver også rigtig store efter hævningen :) vil opfordre alle til at prøve denne opskrift :)

    SvarSlet
  35. Skide gode choko-boller lavede dem som super hurtige boller her til morgen, uden hævning bliver de også rigtig fine(-:

    SvarSlet
  36. Er lige gået igang nu :) Havde en lyst til chokoaldeboller hele dagen idag og så søgte jeg lidt rundt på nettet og fandt denne her opskrift :) De ser sååå lækre ud. Mindre skriven, mere bagen :D

    SvarSlet