onsdag den 26. oktober 2011

dejlig efterårsgullasch

I går stod den på simremad, da jeg havde næsten hele dagen herhjemme, og Daniel kom hjem og spiste (det har han været overraskende få gange i den tid, vi har boet sammen). Jeg kastede mig over en ret, jeg tidligere har haft succes med at lave til min mor, og som der blev sat pris på: Gullasch. Med ægte ungarske toner, efter opskriften at bedømme. Opskriften fik jeg oprindeligt af min chef på NORDJYSKE Medier, og den er fundet her hos Kræftens Bekæmpelse. Daniel var heldigvis også ganske vild med den. Jeg serverede den ikke med kartoffelmos, fordi jeg læste et eller andet sted, at det var synd for en gullasch - så vi maste kartoflerne lidt på vores tallerken, inden vi påførte gullasch. Retten er desværre ikke så fotogen, men det ville også være kedeligt uden billede. Og jeg er altså ikke typen, der gider købe en krydderurt for at lægge et blad ovenpå portionen. Lev med det.


Gullasch med ægte ungarske toner
4 personer


4 løg i tynde både
3 gulerødder i tern
½ rød hakket peberfrugt (glemte jeg, det fungerede fint uden)
2 fed finthakket hvidløg
2-3 spsk olivenolie, svine- eller andefedt
600 g oksekød i tern (bov, yderlår, inderlår, klump eller mager tykkam)
2-3 spsk hvedemel
1 stor spsk mild paprika
½ tsk rosenpaprika
2/3 tsk knust kommen (det udelod jeg)
½ tsk knust spidskommen
1 laurbærblad
1 spsk tomatpuré
1 ds. hakkede, flåede tomater
3-4 dl vand
1 lille tsk sukker

Sauter løg, gulerødder, peberfrugt og hvidløg i halvdelen af fedtstoffet i en stegegryde. De må ikke blive brune, blot gyldne og let møre.
Tag grønsagerne op og kom resten af fedtstoffet i gryden.
Vend kødet i mel krydret med salt og peber. Læg kødet i en sigte og ryst det overskydende mel af.
Lad fedtstoffet blive godt varmt og brun så kødet grundigt ad to omgange. Pas på at fedtstoffet ikke branker.
Tag kødet op og hæld fedtstoffet ud. Læg kødet tilbage i gryden og tilsæt grønsagerne, de to slags paprika, kommen, spidskommen, laurbærblad, tomatpuré, flåede tomater, vand, salt, peber og sukker.
Lad gullaschen simre en times tid til kødet er mørt og server med kartoffelmos (eller kartofler i anden tilstand).

1 kommentar:

  1. Mmm, gullash er en god ting! Når vi har været på skiferier, lever jeg af gullashsupper!

    SvarSlet